Přeskočit na obsah
Domů » Blog » Vytápění: jak ušetřit na cenách za energie?

Vytápění: jak ušetřit na cenách za energie?

    Potřebujete uspořit za energie a už jste zkusili všechno? Nechcete se pouštět do nákladných a zdlouhavých rekonstrukcí, žádat o dotace z programu Zelená úsporám, měnit kotel nebo instalovat tepelné čerpadlo? I bez těchto náročných činností lze ušetřit za energie pomocí inteligentního řízení vytápění, a zároveň také zvýšit svůj komfort. Zajímá vás, jak na to? Čtěte dál.

    Nemáte čas a chuť studovat technické detaily? Rádi pro Vás navrhneme inteligentní vytápění na míru. Kontaktujte nás pro nezávaznou nabídku.

    Pro dosažení chytrého a úsporného řízení vytápění si napřed musíme projít nejběžnější typy vytápění z perspektivy uživatele společně s metodami jejich regulace.

    Konvenční radiátory

    Jedná se o klasická desková otopná tělesa (radiátory), otopná tělesa ve tvaru koupelnových žebříků nebo podlahové konvektory. Tato zařízení nejčastěji fungují na principu průchodu teplé vody, která svou energii předá okolnímu vzduchu. Jejich regulace se provádí omezováním průtoku teplé vody, dnes většinou pomocí termostatických hlavic (anglická zkratka TRV). Již samotnou instalací termostatických hlavic lze dosáhnout úspory cca 7-23 %, podle typu instalovaných hlavic 1.

    V rámci inteligentního řízení vytápění je elektronická termostatická hlavice (eTRV) klíčovým stavebním prvkem. Poskytuje tepelný komfort v místnosti na stejné úrovni jako tradiční termohlavice a stále umožňuje nastavovat teplotu pomocí otočného ovladače na hlavici. Navíc však eTRV podporuje vzdálené nastavování teploty a díky chytrým senzorům dokáže detekovat otevřená okna. Klasická hlavice by v takovém případě spustila vytápění na plný výkon, zatímco inteligentní termohlavice dočasně uzavře přívod teplé vody, čímž se zabrání plýtvání teplem..

    Podlahové vytápění

    Teplovodní podlahové vytápění je systém, který k ohřevu interiéru využívá teplé vody cirkulující skrz trubky vložené do podlahy. Hlavní výhodou tohoto systému je rovnoměrné rozložení tepla po celém prostoru, což vytváří komfortní prostředí. Teplovodní podlahové vytápění je schopno efektivně pracovat při nižších teplotách vody než tradiční radiátory, což umožňuje snížit energetické náklady již při ohřevu vody. V neposlední řadě podlahové vytápění zvyšuje estetickou úroveň interiéru, jelikož nevyžaduje viditelně umístěná topná tělesa.

    Pro řízení podlahového vytápění v rámci inteligentní elektroinstalace se používají termoelektrické servopohony spolu s řídící jednotkou. Tato jednotka vyhodnocuje teplotu vzduchu v jednotlivých místnostech (zónách) na základě čehož reguluje přívod teplé vody do podlahy. V porovnání s klasickými radiátory má podlahové vytápění výrazně větší tepelnou setrvačnost, nelze tedy měnit teplotu v místnostech v řádech hodin. Vzdálená zónová regulace nám i přesto přináší komfortní nastavení teploty pro každou místnost zvlášť, nebo například možnost hromadného útlumu – režim dovolená.

    Elektrické vytápění

    Elektrické podlahové rohože se instalují pod podlahovou krytinu a poskytují rovnoměrné vytápění celého prostoru. Tento estetický a pohodlný způsob vytápění je nejčastěji používán v koupelnách, kde je třeba rychle zahřát podlahu.

    Elektrické topné žebříky také nejčastěji najdeme v koupelnách. Někdy mohou být kombinované, tzn. proudí v nich teplá voda a v případě potřeby vyšší teploty lze zapnout elektrický ohřev navíc.

    Elektrické radiátory a přímotopy jsou zařízení umístěná na stěně nebo stropě a fungují jako okamžité a intenzivní zdroje tepla. Pro svou energetickou náročnost se používají zejména v případech, kdy není možno provést rozvody potrubí nebo umístit jiný zdroj tepla.

    Pro řízení těchto zdrojů tepla používáme prostorové termostaty s přímým připojením na spotřebič, nebo teplotní senzory v kombinaci se spínanými zásuvkami nebo stykači. Oba druhy řízení v inteligentní elektroinstalaci umožňují vzdálené zapnutí, vypnutí a nastavení teploty pro maximální komfort a úsporu energie například při odjezdu na dovolenou.

    Klimatizace a rekuperace

    Vytápění pomocí klimatizačních a rekuperačních jednotek je efektivní a energeticky šetrný způsob regulace teploty v budovách. Klimatizační jednotky jsou schopny nejen ochlazovat vzduch v letních měsících, ale také zahřívat vzduch během zimy.

    Rekuperační jednotky umožňují znovupoužití tepla z odpadního vzduchu, čímž snižují náklady na vytápění. Fungují na principu výměníku, kterým předehřívají vzduch nasávaný do budovy. Volitelně lze doplnit rekuperační jednotku o elektrickou topnou patronu, čímž je možno v určitých případech úplně nahradit další zdroje tepla.

    Princip funkce rekuperační jednotky

    Z pohledu inteligentní elektroinstalace typicky integrujeme nastavení teploty a výkonu klimatizace nebo rekuperace. Možnost regulace po zónách nebo pro celý objekt najednou však závisí na počtu instalovaných vnitřních klimatizačních jednotek, případně na rozvodech vzduchotechniky.

    Závěr

    V dalším díle se podíváme na nejpoužívanější zdroje tepla a možnosti jejich řízení. Ať už máte starý plynový kotel, moderní tepelné čerpadlo, solární nebo fotovoltaické panely v kombinaci s akumulační nádobou – každý zdroj tepla má svá specifika, jak jej řídit.

    Je toho na Vás moc? Rádi Vám navrhneme chytré a úsporné vytápění na míru. Kontaktujte nás pro nezávaznou nabídku.

    1. Životnost a údržba TRV a regulačních ventilů na stoupačkách otopných soustav v bytových domech ↩︎