Přeskočit na obsah
Domů » Blog » Jak na osvětlení schodiště?

Jak na osvětlení schodiště?

    Pojďme se podívat na čtyři varianty osvětlení schodiště, ať už pomocí LED pásků, nebo pomocí bodových svítidel. Poradíme Vám, který druh osvětlení vybrat a na co se zaměřit.

    LED boční osvětlení

    Jedná se o osvětlení LED pásky posazenými do hliníkových profilů, které jsou vedeny rovnoběžně se schody. Nejméně pracnou variantou z hlediska vrtání je montáž profilů na stěnu a přivedení kabeláže pro LED pásky v jednom nebo více místech. Existuje však více variant: například lze LED profil zapustit do stěny, ať už do sádrokartonu nebo do klasického zdiva. Zapuštěný pásek vypadá elegantně a méně se na něm usazuje prach. K dispozici je široká škála profilů – pro menší oslnění doporučujeme použít zkosený profil s mléčným difuzorem.

    LED osvětlení v zábradlí

    Pokud je k dispozici vhodně umístěné zábradlí, velmi elegantní variantou je zapuštění LED pásku do něj. Do dřevěného zábradlí doporučujeme vyfrézovat drážku a vložit LED profil. Na kovové zábradlí lze pásek nalepit napřímo. Nicméně pozor, ďábel se skrývá v detailu a přívodní kabel v tomto případě bývá těžké zamaskovat. O to více, že LED pásek by měl být ideálně napájen symetricky, aby nedocházelo k poklesu svítivosti na jedné straně.

    LED osvětlení schodnic

    Velmi elegantní a rovnoměrné osvětlení schodů lze docílit pomocí LED pásků připevněných pod hranou každé schodnice. Daní za toto řešení je vysoká pracnost montáže. Existuje několik variant přivedení kabelů, záleží na konstrukci schodiště. Nejjednodušší je přivést napájení o patro níž ke každému schodu zvlášť. Alternativně lze vést průběžný kabel pod obložením schodů nebo ve stěně vedle, s odbočkami k jednotlivým schodnicím. Vždy je třeba myslet na správné umístění napájecího zdroje, aby nedocházelo k poklesu svítivosti na jedné straně. Při výběru je v tomto případě třeba zvolit LED pásky s krytím alespoň IPx5, aby byly chráněny při vytírání schodiště. LED profil v tomto případě lze využít libovolný, pro elegantnější instalaci je však vhodné jej zafrézovat do schodnice. Pozor: hrana vrchního schodu při tomto řešení nebude osvětlena, což může být nepříjemné například návštěvám přes noc.

    Bodové boční osvětlení

    Jedná se o montáž orientačních svítidel (někdy označovaných schodišťových nebo bodových) do zdi vedle schodů. Jediná varianta, kdy lze toto osvětlení doporučit, je případ rovných schodů se svítidly umístěnými nad každým schodem. Ve variantě umístění svítidel na každý druhý/třetí schod dochází k vrhání nepříjemných stínů, což ztěžuje odhad hloubky při chůzi po schodech. Tento negativní efekt se ještě prohlubuje u tvarovaných schodů, kde stíny jsou různě zkosené. Kvůli pracnosti montáže a převážně neuspokojivým výsledkům tento způsob osvětlení schodů nedoporučujeme.

    Jakou variantu zvolit?

    S klidným srdcem můžeme doporučit boční LED osvětlení – jedná se o dobrý kompromis mezi designem, funkcí a pracností montáže. Nicméně každý projekt je originál a všechny okolnosti je třeba posoudit individuálně. V každém případě je třeba myslet na správný výpočet a výběr LED pásku, profilu, návrh zdroje a zapojení, ať už pomocí klasického vypínače nebo pohybového senzoru.

    Našim zákazníkům standardně dodáváme CCT pásek s možností plynulého řízení teploty bílé barvy a svítivosti a na schodiště umisťujeme pohybový senzor. Díky tomu není vůbec třeba sahat na vypínač a osvětlení se automaticky přizpůsobuje denní době, aby v noci pouze orientačně osvítilo schodiště a neoslňovalo. Zároveň zachováváme možnost rozsvítit na plný výkon pomocí klasického vypínače, což se hodí například při úklidu. Chcete od nás návrh a realizaci osvětlení schodiště na klíč? Neváhejte nás kontaktovat, rádi Vám pomůžeme.